Home
 
Din cronicile luminii
Adrian Man

Ii lipsea peisajului baimarean ceva, anume s.f.-ul.

Indrazneste sa alunge acest gol, cu scrisul sau de gen, tanarul Adrian Man.

Prozele volumului de debut „Din cronicile luminii” atesta capacitatea autorului de a dezvolta, cu virtuti stilistice surprinzatoare, subiecte complicate si insolite, abordand cu usurinta genuri ale s.f.-ului precum main-stream, cyberpunk, paranormal, atacand vechi mituri si interpretandu-le prin prisma ipotetica a paleoastronauticii, imaginand situatii limita sau punand in confruntare mentalitati, atitudini si conceptii specifice unei umanitati aflate in lupta pentru supravietuire.

Majoritatea prozelor cartii, dar mai ales ultimele doua, sunt exemplificatoare pentru stilul autorului de a impinge subiectul inspre un antagonism ce-l caracterizeaza cu desavarsire - entuziasmul viziunii viitorului - insa suprapus peste o fatalitate implacabila, de care nu intotdeauna lasa impresia ca ar vrea sa evadeze sau s-o accepte cu resemnare.

Prima dintre acestea, „Dragonul de foc”, structurata pe principiul romanului, ia prin surprindere cititorul prin modul in care autorul imbina filozofia orientala si progresul unui viitor mistico-tehnologic, care-si trage sevele din cultura antica nipona, pornind de la conceptii shintoiste si interpretarea unor filozofii zen-budiste.

Ultima dintre nuvele, „Febra sesiunii”, explica inca din titlu universul prin care se va invarti cititorul, atestand capacitatea autorului de a excela intr-o satira cu valente de main-stream, inspirata din viata studenteasca a Clujului.

Prezentul il gaseste pe Adrian Man lucrand la o continuare a acesteia, intitulata: ”In umbra catacombelor”, ce va aparea la inceputul anului 2001.

Volumul „Din cronicile luminii” aparut in octombrie 1999 la editura Helvetica si ii prilejuieste lui Adrian Man sa se afirme in peisajul literar baimarean, astfel ca, la virsta de 24 de ani, devine cel mai tanar scriitor ce apare in prestigiosul dictionar bibliografic „AUTORI MARAMURESENI”.

In prezent este student la sectia de jurnalistica a facultatii „V. Goldis” din Baia Mare, precum si redactor la ziarul acestei facultati.

Recenzie de          
Augustin Cozmuta   

Powered by