Home
 
ABATIA
de Dan Dobos  

A trecut mult timp de cand Nemira nu a mai trimis fanilor colectiei Nautilus, o carte care sa captiveze si sa intrige in asemenea masura. Si de ce ar intriga pe cineva aceasta carte? Ei bine, in cazul in care doriti sa faceti un exercitiu, ignorand numele de pe coperta, romanul pare venit chiar din galeria de idei din care s-au inspirat si marii autori occidentali de marimea lui Herbert si Asimov.

O afirmatie curajoasa ce poate parea chiar exagerata… Si poate e un pic de exagerare in ea dar este greu sa te abtii, dupa ce parcurgi Abatia, sa nu o compari cu literatura buna venita de “afara”. Gasim in “Abatia” un univers complex cu o intriga deosebita, o idee "nebuna" - de o erezie dusa la extrem si personaje care se desprind din tabloul cartii reusind sa prinda substanta. Totusi se poate reprosa autorului faptul ca eroii care populeaza universul Abatiei sunt in anumite fragmente stersi si lipsiti de aceea consistenta care se cere de la un mare roman.

Chiar si cu aceste lipsuri, cartea captiveaza si o face atat de bine incat finalul dezamageste prin graba in care rezolva dilemele construite cu atata migala pe parcursul cartii. Este ca si cum autorul ar fi obosit si ar fi decis brusc ca totul se termina aici.
Dar acest final nu face decat sa mareasca apetitul cititorului in asteptarea celui de-al doilea volum din ceea ce Nemira ne prezinta ca fiind trilogia Abatiei (alta “gaselnita occidentala, importata cu succes).

Bineinteles ca pentru carcotashii care vor parcurge acest roman se vor gasi suficiente elemente numai bune de disecat. Sunt anumite dialoguri care schioapata din cand in cand, sunt fragmente care par neclare sau deruteaza oarecum cititorul, dar surpriza placuta este ca asemenea puncte slabe sunt in numar mic.

Din punctul meu de vedere "Abatia " reuseste ce n-au reusit de multe ori pana acum multe romane ale scriitorilor autohtoni aparute la Nemira (sau la alte edituri) si anume sa ne duca cu gandul spre marile carti ale SF-ului mondial.

Este de apreciat contributia lui Vlad Popescu la aparitia acestei carti - el a lansat o provocarea iar Dan Dobos i-a raspuns pe masura. In plus, avand in vedere starea actuala a pietei romanesti de carte si tentatia cititorilor de SF de a se indrepta spre carti straine, initiativa editurii Nemira poate fi vazuta ca un adevarat act de curaj.

Sfatul meu este sa dati o sansa "Abatiei" lui Dan Dobos. Exista pericolul sa ajungem cu totii sa asteptam cu sufletul la gura, urmatoarea carte din ciclul... Iar aceasta asteptare, e un sentiment placut pe care nu am mai avut ocazia sa-l incercam de foarte mult timp.

Recenzie de      
Dan Radulescu  

Powered by