BackTitlu Nasa News

Hubble,
martorul sfarsitului unor astrii
asemanatori soarelui nostru.


Imagine NASA
Sfarsitul unui soare asemanator astrului nostru a fost imaginat odata ca un proces simplu: steaua eliberand o imensa manta de gaze stralucind si apoi intrand intr-un fel de hibernare care sa o conduca catre o pitica alba, si apoi spre disparitia totala.
Dar acum o colectie de imagini capturate de o echipa de oameni de stiinta care au folosit telescopul Hubble au zdruncinat aceste pareri, varietatea de forme si de luminozitati ale mantalei de gaze uimind toata lumea.
Aceste focuri celeste se pot considera ilustratii ale Soarelui nostru, atunci cand acesta isi va sfarsi existenta, a declarat Bruce Balick de la Universitatea Washingtone din Seattle. Mai mult decat un spectacol stelar, aceste "jocuri de lumini" prefateaza explozia stelei, care va da drumul din interiorul astrului elementelor grele, predominant carbonului, cel care alfandu-se in miezul stelei va ajunge in spatiul interstelar constituind material brut pentru alte stele, planete si de ce nu, pentru viata.
In momentul in care am vazut pentru prima oara imaginile luate de Hubble, am stiut ca ideile simple si vechi legate de modul in care se formeaza stelele trebuie sa evolueze, a mai adaugat Howard Bond de la "Space Telescope Science Institute" (STScI), din Baltimore. Intrebarea de baza este: cum se decide forma acestor nebuloase?
O intrebare care isi va astepta raspunsul mult timp de acum incolo este cum iau aceste nebuloase aceste forme complexe si simetrice. Gigantele rosii care preced un soare ar fi trebuit sa ejecteze structuri simple, sferice de gaz inainte de aparitia unui soare. Abilitatea telescopului Hubble de a detecta si cele mai mici detalii, deobicei eclipsate in imagini care vizualizeaza spatii mari, ne va ajuta in cautarea raspunsului la aceasta intrebare, a mai spus Balick.
Aceste nebuloase observate de Hubble ne dau o idee legata de sfarsitul soarelui nostru. Peste cinci miliarde de ani, dupa ce Soarele a devenit o giganta rosie si a ars aproape in totalitate Pamantul, el isi va elibera propria-i minunata nebuloasa si se va stinge ca o pitica alba, ne-a avertizat Bond.

Pagina realizata de Dan Radulescu
Ianuarie 1998 AlthernaTerra SF Club
Sponsor