NASA News

NOUA DESCOPERIRE A TELESCOPULUI HUBBLE
Recent telescopul Hubble a descoperit peste 1000 de stele tinere, aparute in urma unei coliziuni dinte doua galaxii.
Numarul acestor stele este uimitor" a declarat Dr. Brad Whitmore. "Aceasta Coliziune intre doua galaxiidescoperire ne va ajuta in realizarea unei istorii, pe faze, a coliziunilor dintre galaxii. Ne va ajuta, dealtfel la dezlegarea uneia dintre enigmele astronomiei- de ce unele galaxii sunt spirale si altele eliptice."
Aceste imagini spectaculoase ne ajuta la intelegerea formarii stelelor din nori gigantici de hidrogen in spatiu", a adaugat Dr.Francois Schweizer. "Aceasta nou formata galaxie este ideeala pentru studierea acestui fenomen de vreme ce este cea mai apropiata si cea mai tanara galaxie formata prin coliziunea a doua vechi galaxii."
Mai inainte de acest eveniment, pozele luate de Hubble aratau ca aproape o treime din galxiile indepartate interactioneaza intre ele, asemeni celor ce au format galaxia Antennae (numita asa din cauza formei asemanatoare cu antenele unei insecte). Hubble a mai descoperit cateva galaxi cu forme ciudate care par a fi rezultate a altor coliziuni la scara intergalactica,
coliziuni care se pare erau procesul cel mai inalnit de formare a unei noi galaxii in perioada de formare a universului.
Aceste coliziuni galactice sunt prea mici si prea slabe pentru a fi studiate in detaliu. Astronomii se considera norocosi relativ la descoperirea noii colliziuni, care este foarte rara ca fenomen astronomic in aceasta peroada din viata universului.
Gradul de detalii din aceste imagini este uimitor si reprezinta un vis devenit realitate, dar si un cosmar, mai ales atunci cand se ajunge la analizarea unei asemenea cantitati de date", a mai declarat dr.Whitmore.
Rezolutia imaginilor capturate de Hubble a ajutat echipa de cercetatori foarte mult, acestia descoperind peste o mie de stele tinere extraordinar de luminoase in interiorul galaxiei Antennae. Imaginile luate de la sol nu au fost indeajuns de clare pentru a scoate in evidenta aceste formatiuni stelare, iar in unele cazuri nu se putea preciza gradul de compactitate al noilor nori stelari formati.
Studiind coliziunile altor galaxii, echipa Hubble a descoperit prezenta stelelor foarte stralucitoare in cazul coliziunilor in desfasurare, dar care devin mult mai putin luminoase in timp. Aceste descoperiri au ajutat echipa in sortarea pozelor luate de telescop in ordine cronologica.
Traducere si adaptare Dan A. Radulescu

@ noiembrie 1997 - AlthernaTerra Proiect. Toate drepturile rezervate