Aparitie editoriala

ISAAC ASIMOV - AUTOBIOGRAFIE
Isaac Asimov pictureDupa o perioada de recesiune, pe care se pare ca editurile au depasit-o, au reinceput sa apara noi titluri in aria literara ce constituie domeniul nostru. Si desi nu se incadreaza strict in SF, Autobiografia lui Asimov este unul dintre aceste evenimente editoriale. 
Poate pentru ca Asimov, in ciuda criticilor si vocilor care-l contesta, a fost unul dintre cei mai mari creatori pe care i-a avut SF-ul, poate pentru ca el a fost unul dintre putinii scriitori de SF care a iesit si in afara fan-dom-ului, fara sa se rusineze vreodata de faptul ca SF-ul a constituit rampa sa de lansare si mai ales poate pentru ca daca nu ar fi fost Asimov, foarte multi dintre noi nu s-ar fi indragostit de SF. Din cauza tuturor acestor motive, si a multor altora, aceasta Autobiografie trebuie si merita pomenita aici. 
In aceasta carte veti descoperi de-a lungul a peste 480 de pagini omul Asimov. Cel care folosindu-si imaginatia si perseverenta a ajuns sa fie unul dintre stalpii SF-ului american si mondial. Veti descoperi defectele sale, calitatile sale, drumul in viata care l-a dus acolo unde-l stim noi toti, dar mai ales veti cunoaste prin prisma lui Asimov pe unii dintre prietenii sai, prieteni care constituie nume la fel de cunoscute ca al lui Asimov: Clarke, Simak, Stugeron, Campbell si multi altii. 
Prin aceasta carte puteti fi martorii unei existente care s-a intins de-a lungul a peste saptezeci de ani, martorii unei cariere uimitoare pe care autorul insusi a sintetizat-o plin de mandrie dupa ce s-a imbolnavit: In 40 de ani, am vandut in medie cate un text la fiecare zece zile. In ultimii 20 de ani, am vandut in medie cate un text la fiecare sase zile. In 40 de ani, am publicat in medie cate 3 pagini pe zi. In ultimii 20 de ani, am publicat in medie cate 5 paginii pe zi. 
Dupa parcurgerea cartii, sunt sigur, parile se vor strange in doua tabere: cei care l-au admirat pe Asimov, il vor admira si mai mult si poate cei care-l criticau il vor intelege mai bine. Veti vedea ca autorul nu a continuat obligat ciclurile de carti pe care le initiase in tinerete, putand foarte usor refuza ofertele editurilor, ci a continuat aceste cicluri din cauza publicului sau, cititorilor sai la care tinea foarte mult. Vezi observa carcaterul dificil, caracteristic unui om genial (cum altfel poate fi numit cineva asa de prolific in asa de multe domenii?), dar mai ales veti ramane cu o imagine completa a unui autor adorat de unele generatii si contestat de altele, dar care a facut parte incontestabil dintr-o pleiada de autori car au dominat si influentat SF-ul decisiv.
Recenzie realizata de Dan A. Radulescu 

@ noiembrie 1997 - AlthernaTerra Proiect. Toate drepturile rezervate