NASA Back
   

In viitor persoanele care traiesc in comunitati izolate, care nu beneficiaza de asistenta medicala isi vor putea diagnostica bolile cardiace folosind tehnologie dezvoltata la NASA.

Naveta spatiala

Recent, un "pacient" caruia i se efectua o ecocardiograma la Centru de Cercetari Lewis a fost diagnosticat de la distanta de Dr. Thomas de la Centrul de Cercetari Ames. Acesta a vizionat in direct pe un display imaginile video ale ecocardiogramei transmise folosind reteaua RNCE (Reteaua NASA de Cercetari si Educatie).
Doctorul Thomas a ghidat interactiv un tehnician ce se ocupa de ecocardiograma pacientului printr-o legatura audio intre cele doua centre medicale.
Am fost foarte multumit de calitatea ecocardiogramelor, a declarat dr. Thomas. Echipamentul destinat ecocardiogramelor digitale va fi prezent pe viitoarea Statie Spatiala Internationala unde va fi complet operational. Ecocardiogramele sunt mult mai practice in spatiu in comparatie cu alte tehnici asemanatoare. Primele rezultate ale echipei noastre au demonstrat ca aceasta tehnologie este de viitor nu numai pentru statiile spatiale ci si pentru medicina interactiva pe Pamant.
Acest experiment face parte dintr-un plan de cercetari ce se intinde pe doi ani, care a costat aproape 4 milioane de dolari, si care isi propune sa dezvolte tehnologiile legate de ecocardiogramele digitale.

Ecocardiografia este o tehnica medicala de realizare a unor imagini ale sistemului cardiac folosind ultrasunetele, realizandu-se astfel "filme" cu imagini in miscare ale inimii. Intr-o mica clinica rurala, accesul la o asemenea tehnologie avansata este imposibil. Dar daca clinica ar fi conectata la o retea de genul Internetului dedicata exclusiv medicinei, un tehnician cu o minima pregatire ar putea realiza ecocardiograme sub supravegherea personalului calificat de la distanta.
In experimentul realizat am folosit RNCE pentru a realiza ecocardiografii, determinand astfel cerintele minime ale unei retele extinse de acest fel si compresiunea video maxima ceruta de imagini medicale de inalta rezolutie, a mai spus Christine Falsetti, manager al RNCE de la Ames.
Reteaua NASA de Cercetari si Educatie este un proiect NASA realizat in colaborare cu agentia NGI (Next Generation Internet). In octombrie 1996, presedintele Clinton si vice-presedintele Gore au aununtat sprijul Casei Albe pentru initiativa NGI, sprijin bazat pe realizarile tuturor agentiilor federale. Acest experiment a fost un pas inainte pentru realizarea telurilor NGI, a declarat A. Foltz, manager de retele de la Lewis. Impingerea tehnologiilor actuale legate de retele la limita ne ajuta sa intelegem cum sa proiectam o retea de comunicatii nationala a viitorului.
In timpul experimentului, Centrul de Cercetari Lewis s-a ocupat de suportul hardware al retelei si de punerea ei in functiune, pe cand Centrul de Cercetari Ames s-a ocupat de supervizarea activitatii RNCE. Clinica Cleveland a pus la dispozitie celor ce efectuau acest experiment echipamentul medical si personalulcalificat sa examineze "pacientul" de la Lewis.

Rubrica realizata de:
Dan A. Radulescu (dan@fx.ro) 

Pagina face parte din Proiectul AlthernaTerra