APARITIE EDITORIALA:
Frederik Pohl - Poarta


Printre aparitiile editoriale la Targul International de Carte de la Bucuresti s-a aflat si carte lui Frederik Pohl- Poarta.
Aceasta a aparut in colectia Cyborg a editurii Pygmalion, avand numarul zece in aceasta colectie care ne-a oferit pana acum (cu mici exceptii) numai carti de o calitate foarte buna, carti care au fost premiate cu marile distinctii ale SF-ului- Hugo, Nebula sau alte premii prestigioase. Ei bine nici carte de fata nu face exceptie ea obtinand premiile Hugo, Nebula, Locus si Apollo.
Personajul principal al cartii este Robinette Boardhead, un sarac muncitor in exploatarile de marna pamantene (marma fiind materia prima pentru producerea mancarii) care castiga la Loterie o calatorie pana pe Poarta. De aici planul cartii se imparte in doua. Un plan urmareste discutiile lui Robinette, cel din prezent, cu un robotul psihiatru, iar celalat plan urmareste aventurile pe care le are in trecut pamanteanul pe Poarta.
Dar ce este aceasta Poarta? Poarta este un asteroid parasit de Heechee, o rasa necunoscuta de extraterestrii care a lasat in urma sute de nave care pot ajunge oriunde in Galaxie. Este insa un mic amanunt. Nimeni nu stie sa piloteze navele respective... si te poti imbogati peste noapte sau poti nimeri in mijlocul unei supernove, gasindu-ti sfarsitul. Avand aceste elemente constitutive carte devine una dintre acele creeati pe care nu le poti lasa din mana, care te fac curios la culme sa-i aflii finalul. Un plus pentru ea mai sunt si niste mici articole publicitare, rapoarte etc. care pot fi, sa nu citite, dar care intregesc universul in care traieste Robinette.

Dan A. Radulescu