APARITIE EDITORIALA:
J.Sadoul - Istoria SF-ului modern


De putin timp s-au inchis portile Targului International de Carte de la Bucuresti.

Din nefericire targul din anul acesta a fost cu mult inferior celor din anii trecuti, numarul de edituri participante scazand drastic, ca de altfel si cel al cartilor publicate, mai ales in domeniul care ne intereseaza pe noi- SF-ul. Motivele ar putea fi multe la numar, variind de la pretul mare al unei carti de calitate pana la puterea de cumparare scazuta a publicului care agreaza SF-ul, ceea ce a dus la o recesiune in domeniu pentru edituri. Totusi au fost ceva aparitii editoriale: Frederik Pohl- Poarta (la editura Pygmalion), Radu Pavel Gheo- Valea cerului senin (la editura Athena), Isaac Asimov- Calatorie fantastica (la Teora) si cartea de care ma voi ocupa in acest articol- Jacques Sadoul- Istoria SF-ului modern (la editura Vremea).

Aceasta carte poate fi considerata o adevarata biblie a SF-ului, deoarece in ea veti descoperi o istorie a SF-ului, de la inceputurile sale, inceputuri fiind un termen relativ, deoarece autorul va demostra ca SF-ul s-a nascut cu mult timp inaintea aparitiei celor care sunt considerati parintii sai- J.Verne si H.G. Wells.

Sa nu va asteptati la o enciclopedie eminamente critica- autorul pur si simplu va rezuma cele mai bune povestiri si romane aparute de prin anii 1920 pana in 1984, dandu-si cu parerea asupra lor. Uneori poate parerile voastre nu vor coincide cu ale autorului deoarece acesta este mai greu de satisfacut, dar nu va speriati, el le recunoaste meritele tuturor scriitorilor mari- Asimov, Clarke, Herbert, chair daca, veti vedea ca nu pune prea mare pret pe o mare parte din cartile lor.

Pe total, Istoria asigura o lectura placuta, care va avea si tente de lectie pentru cei care doresc, si scriu SF, ajutandu-i sa nu cada in greseala de a relua subiecte de mult perimate sau tratate deja magistral de alti autori. Pentru fani va fi o desfatare desi la sfarsit, cred, ca va va lasa o nota amara.

Sadoul incheie, zic eu neinspirat, cu un fragment dintr-un articol critic la adresa SF-ului, care este scris intr-un ton pe care francezul l-a combatut de alungul cartii.

Adica, desi are o istorie de aproape un secol, desi este obiect de studiu in unele universitati americane, SF-ul este tinut in umbra "marii literaturi", ba chiar este comparat cu pornografia, pe nedrept, chiar daca autorii ce-i apartin sunt printre cei mai cititi in secolul XX.

Autorul totusi va replica acestei critici demonstrand ca SF-ul poate tine piept oricarei critici, avandu-si clasicii lui, subcurentele literare proprii, si mai ales "fanaticii sai" printre care se numara si Sadoul.

Dan A. Radulescu