RAZBOIUL STELELOR

LEGENDA REINVIATA.


Prin anul 1977 a aparut pe micul ecran american un film care nu parea prin nume sau subiect sa iasa cumva din granitele trasate la aceea vreme filmului de fictiune. Si totusi Razboiul Stelelor a reusit nu numai sa devina un box-office hit, ci si sa ramana in memoria fanilor ca fiind cel mai bun film de SF pana acum.

Desi incasarile sale, care s-au cotat in 1977 la 322 de milioane de dolari au fost surclasate de doua productii semnate de Steven Spielberg -E.T si Jurassic Park, Razboiul Stelelor, a fost filmul, care in urma cu douazeci de ani a impins mai departe limitele efectelor speciale, si care a reusit cel mai bine sa puna intr-un ambalaj SF basmele de care ne-am bucurat noi toti la varsta copilariei.

Si cum anul acesta filmul implineste o venerabila varsta, George Lucas, vizionarul care a creat aceasta legenda, s-a gandit sa refaca filmul original, adaugand efecte speciale aduse la zi, si imbunatatind coloana sonora. Astfel, timp de trei ani, studiourile lui Lucas au lucrat la restaurarea intregii trilogii, pe care au relansat-o in toamna anului trecut. Editia aceasta a Razboiului Stelelor se vrea nu numai o reinviere a legendei ci si o readucere aminte, pentru a se prefata urmatoarele trei filme din aceasta saga galactica, filme care vor avea actiunea, cronologic vorbind, inaintea celei din filmele gata lansate.

In luna martie, vom avea si noi placerea sa avem pe ecranele noaste primul film din trilogie Star Wars: A new Hope. Acest film, ne va introduce in atmosfera unui razboi civil, la scara galactica, razboi ce are loc intre Imperiu si Rebeliune.

Bineinteles ca binele va invinge, el fiind reprezentat de Luke Skywalker (Mark Hamil), Printesa Leia (Carrie Fisher) si Capitanul Solo (Harrison Ford), cei trei fiind personajele principale ale intregii trilogii, cei care trebuie sa lupte impotriva colosului si sa-l invinga.

Aceasta relansare va fi un prilej bun pentru fanii genului, si nu numai pentru ei,de a revedea filmul ori de a-l vedea pentru prima oara, dar oricum bucurandu-se de avantajele marelui ecran, si in anumite cinematografe, de sunetul digital, care va face aceasta experienta numita Razboiul Stelelor- de neuitat.

Dan A. Radulescu