APARITIE EDITORIALA

REGINA ZAPEZII


Editura Cyborg ne-a obisnuit inca de la primile sale aparitii cu carti de calitate, carti ale unor autori cu- noscuti,sau cu carti care au fost premiate cu cele mai renumite trofee ale literaturii SF de genul Nebulei si Hugo.

Ei, bine, cartea de fata- Regina Zapezii nu consti- tuie nici o exceptie de la regula. Si desi autoarea ei Joan D. Vinge nu este cunoscuta la noi, cartea care- i apare in romana a fost premiata in 1981 cu Hugo si cu premiul Locus.

Dar daca aceste argumente nu va pot convinge sa citit aceasta carte, mai intervine si problema subiectului, care este o adaptare in idei SF a unui cunoscut basm al Hans Christian Andersen.

Intr-un univers care traieste sub umbra unui fost maret Imperiul Galactic exista o planeta condusa de o regina, planeta care se afla sub semnul a doua anotimpuri- iarna si vara. Pe aceasta planeta se pregateste o retragere a extraplanetarilor din cauza imposibilitatii de a mai parasi planeta cand aceasta va ajunge intr-o anumita pozitie fata de soarele ei.

Pe fondul plecarii extraplanetarilor, regina care conduce in acel moment planeta doreste cu orice pret sa pastreze o parte din tehnologia pe care acestia au adus-o poporului ei si mai ales incearca sa-i pastreze tronul folosind o metoda originala: clonarea si folosirea clonei pe baza de viitoare regina.

De la aceasta dorinta a reginei pornesc o seama de aventuri, care va vor atrage in mrejele lor cu o maiestrie deosebita: "Este aproape imposibil sa-ti pierzi interesul pentru aceasta carte, pentru ca este una dintre cele mai notabile ispravi ale povestitului de amploare in science-fiction de la Dune a lui Frank Herbert incoace".

Deci aceasta este oferta editorului, mai ramane ca voi, in functie de preferintele voastre sa alegeti sa cititi sau nu aceasta carte care promite sa fie minunata.

Ed. Pygmalion-Regina Zapezii-Joan D. Vinge (2 volume- 12.000 de lei).

Dan A. Radulescu