NEMESIS

George Barbarosie


Anul 2326 - misiunea Syrius - formata din sapte membri: Al Taylor, Jan Wanner, Robert Higins, Vladimir Iliovici, Lisa McCarton, Ion Glomov, Maria Johnson

Jurnalul de bord al Capitanului Taylor( Transmisie radio la 4 Aprilie)

26 Martie - Regiunea in care tocmai am sosit este in portiunea luminata a planetei. Contactul cu solul a fost un succes. Am instalat baza, iar acum pregatim vehiculul pentru maine, cand vom face prima iesire. Am avut grija sa pregatim din timp colectoarele si sondele. Planeta pare nevietuita la prima vedere. Deci cred ca am venit aici cam degeaba. Maine vom hotara cat vom sta.

27 Martie - Ne pregatim sa plecam in prima expeditie eu, Robert si Ion. Ne vor asista radiofonic cei ramasi la baza.

- Ne-am intors seara, ora 21.30. Am cules probele de sol si aer. Curios, am dat peste un ocean de metan. Nu stiu cum poate fi metanul lichid la temperatura de 78s si la presiunea de 1,2 atmosfere. Oceanul pare sa ocupe circa o sesime din suprafata planetei. In cazul in care nu ne inselam, oricare ar fi fenomenul care tine metanul la starea de lichid, el ar permite aparitia vietii. Nu am luat inca probe de metan, dar asteptam urmatoarea iesire.

- Ora 23.10. Maria, chimista expeditiei a analizat probele de sol. Nu e nici o urma de substanta vie, dar molecule complexe pe baza de carbon, de genul acizilor grasi, sau etilenei, se gasesc la tot pasul, oricum, peste tot unde am maturat noi solul. Aerul are o compozitie de azot cinci parti din sase, restul gaze rare si impuritati. Oxigenul este mai putin de cincizeci la mie. Planeta, oricum are sanse sa devina populata, se pare.

28 Martie - Am hotarat sa programam a doua expeditie maine, la ora 10.00. Vor merge Lisa, Vlad si Rob. Vor merge la Ocean pentru noi probe. Daca nu gasim nimic, atunci ne vom strange bagajele. Ne-am cam facut datoria.

29 Martie - Ora 9.45. Peste un sfert de ora va porni expeditia. Le uram succes. Misiunea va fi mai periculoasa, caci se vor departa cu treizeci de mile de statie.

- Ora 12.30. Ceva groaznic s-a intamplat cu membrii expeditiei. Redau integral convorbirile radio.

LM: Am ajuns. Ne apropiem de ape.
B: Bine, acum debarcati. VI: Roger. Descarcam.
LM: Nu, stati o clipa.. nu ati uitat nimic?
B: Nu, descarcati mai repede, sau ne apuca seara!
LM: La naiba! Cum asa? Unde-s colectoarele?
RH: In trusa. Eu le-am pus.
B: Hei, ce faceti? Nu va mai certati. Colectoarele sunt la voi, Rob le-a pus!
LM: Nu, baieti, nu-s in trusa, am cautat eu adineauri. Cine le-a luat?
B: Ati innebunit? Ce naiba faceti? LM: Auzi, Al? Mai du-te naibii! Nu vezi ca Rob a dat-o- n bara?
RH: Cine? Eu? Dar eu le-am pus in trusa, iar Vlad a verificat si el bagajele!
B: Intoarceti-va imediat la baza! Auziti? Imediat!
LM: Eu nu plec pana nu stiu care-i aiuritul! Vlad, tu ai verificat trusa: era totul O.K?
VI: Normal. Colectoarele erau la locul lor!
B: Va ordon sa va intoarceti de urgenta la baza!
RH: Uite ce e, Lisa! Eu m-am saturat sa mai faci tu aici pe sefa! De unde sa stiu eu ca nu ai luat tu colectoarele si le-ai ascuns?
LM: Pentru ca eu nu sunt asa natanga ca tine!
RH: Retrage-ti imediat cuvintele sau... (un zgomot sec, pe fundal. Liniste)
B: Rob! Lisa! Ce se intampla? Intoarceti-va la baza!
RH: Al, cred ca Lisa nu mai e!
VI: Tu... Rob... tu ai facut-o... ai ucis-o...
RH: Taci, natangule!
VI: Tu... esti un... criminal...
RH: N-auzi? Taci... sau te fac si pe tine pulbere!
VI: Rob, tu vei plati! Rob, imi pare rau... o voi razbuna... (alta bufnitura asemanatoare... un tipat inabusit)
B: Alo! Rob! M-auzi? Alo? Vlad?

- Ora 14.00. O a doua expeditie, formata din mine si Maria se pregateste sa paraseasca baza pentru a lamuri situatia de pe coasta oceanica.

- Ora 19.00. Ne-am intors de pe tarm. Am recuperat vehicolul si corpurile lui Vlad, Rob si Lisa.

- Ora 21.30. Dupa autopsie, avem certitudinea ca Lisa si Rob au murit printr-o lovitura puternica in cutia craniana. Obiectul de impact a patruns prin casca de protectie. Vlad a murit asfixiat in urma eliberarii costumului de protectie.

- Ora 21.45. Am reascultat banda inregistrata. Nu pot sti ce i-a infuriat asa pe Rob si Lisa. Colectoarele erau la locul lor asa cum trebuiau sa fie. Se pare ca a fost un efect halucinant. 30 Martie

- Cei ramasi am luat hotararea sa mai facem o expeditie pe 1 Aprilie, deci peste doua zile, pe malul Oceanului Negru, cum am cazut de acord ca il vom numi.

- Nu s-a elucidat inca misterul Oceanului Negru, sau efectul Mortii, desi au trecut peste douazeci si patru de ore.

1 Aprilie - Ora 10.00. Parasim baza, eu si Ion. S-ar putea sa avem o soarta asema- natoare cu cei trei care au murit ieri.

- Ora 13.00. Ajungem exact in locul in care s-a produs accidentul.

- Ora 16.00. M-am trezit la baza, intr-un pat. Nu sunt constient de ce s-a petrecut, desi realizez ca e ceva grav. Maria imi spune ca Ion e mort, ca eu l-am ucis. Imi dau seama ca nu eram eu cel care l-am ucis. Eu am fost o simpla arma in mana altcuiva.

- Ora 18.00. Am ascultat banda inregistrata, reprezentand convorbirea dintre mine si Ion. Este o minune ca nu sunt mort si eu.

- Ora 20.00 Am luat hotararea ca nimeni sa nu paraseasca baza. Pamantul este la curent cu ce se petrece. O data la doua ore comunicam cu ei prin hyperspatiu.

2 Aprilie - Ora 12.00. Transmisa Radio de pe Terra a fost intrerupta. Banuim o defectiune la receptor. Suntem gata ca in orice moment sa parasim planeta. Nu consider foarte precaut sa decolam imediat.

- Ora 16.30. Jan a avut aceleasi simptome pe care le-am incercat si eu. Am vrut sa-l imobilizez, dar nu am avut succes. A iesit singur prin ecluza, fara sa poarte costum. S-a asfixiat.

- Ora 20.00. Nu au mai ramas decat doi dintre noi. Am hotarat ca peste doua zile sa decolam. Am luat toate probele cu noi. Cadavrele sunt congelate in capsule spatiale. 4 Aprilie

- Ora 7.00. Sunt singurul supravietuitor din echipaj. Cand m-am trezit, Maria nu mai era. S-a sinucis, prin spanzurare. Am certitudinea ca eu voi avea aceeasi soarta ca si colegii mei. Astazi voi decola. Voi parasi planeta care mi-a ucis toti prietenii. Am hotarat sa numesc aceasta planeta Nemessis. Mi se pare un nume potrivit pentru o planeta pe care au murit cel putin sase din cei sapte membrii ai echipajului primei expeditii catre planeta stelei Syrius. Pregatesc toata aparatura.

- Ora 12.00. Pornesc motoarele. Inainte de a decola, pentru cazul in care nu voi mai supravietui, pregatesc intreg jurnalul de bord. O copie o voi pastra la bordul navei. Voi transmite prin hyperspatiu catre Terra o inregistrare, in speranta ca vor receptiona mesajul. Va merge totul daca transmitatorul nu e si el stricat. Aceasta este ultima inregistrare pe care o fac in jurnal. Poate voi ajunge cu bine acasa. Oricum, succes, Al!

Nota: Anul 2330. Expeditia Syrius 2 a gasit fragmentele navei Syrius 1 explodata in timp ce parasea atmosfera planetei Nemessis. Inregistrarea jurnalului de bord, protejat intr-o capsula de Uraniu a fost gasita si ea.