Se pare ca Andrei Dobrescu va detine de acum un loc de cinste in paginile revistei noastre. Povestirea de mai jos a iscat numeroase discutii, dar a fost apreciata de toti cititiorii.

STRUCTURARE

de Andrei Dobrescu


Aproape brusc, la scara cosmica este adevarat, printre marile structuri Tubulare aparura SupraSisteme pe care nu le Cunoscusera niciodata, dar care in mod clar se opuneau actiunii intreprinse de ei.Intelesera ca au facut o mare gresala si ca Dumnezeu nu voise niciodata sa ia legatura cu ei. Sfarsitul le veni lent in timp ce Universul isi relua modul initial de functionare.

***

Stiau ca erau o civilizatie nascuta din cenusa alteia mai vechi. De aceea religia si juca un rol atat de important in viata lor. Banuiau ca ceilalti ii suparasera pe zei. Totusi stiintele se dezvoltau. Initial descoperira ca planetele pe care se formasera apartineau unui sistem complex de corpuri ceresti ce parea sa constituie un sistem unitar cu 12 planete mici care gravitau in jurul unui nucleu format din multe alte corpuri, numarul acestora fiind tot multiplu de 12. Astronomii il numira SupraUnitate.

Evolutionistii isi urlau inca teoria dar preotii si creationistii isi reluara avantul pe care il pierdusera odata cu dezvoltarea stiintelor exacte. A urmat un sir de descoperiri senzationale in care s-a observat ca SupraUnitatea astronomica careia ii apartineau era inconjurata la mare distanta de altele identice. Universul parea sa aiba o regularitate stranie.

Evolutionistii aproape nu mai existau. Astronomia a capatat un avant senzational, sustinuta puternic de biserica. Celelalte stiinte aproape ca fura date uitarii. Reusira cat de cat sa analizeze de la mare distanta SupraUnitatile inconjuratoare si constatara ca, desi foarte asemanatoare, aveau parca unele deosebiri. Desi credinta era puternica, stiintele renascura, mai ales din dorinta oamenilor de a se apropia de adevarul suprem.

Totusi activitatea era canalizata tot spre studiul cerului. Reusira sa puna la punct metode subtile de calatorie interstelara si ajunsera la SupraUnitatile inconjuratoare. Intr-adevar erau diferite, dar nu toate. Unele erau intr-adevar identice dar altele erau totusi foarte diferite.

De exemplu SupraUnitatea din care faceau ei parte era bazata pe o neinteleasa suprematie a cifrei 12 in timp ce majoritatea SupraUnitatilor inconjuratoare aveau in esenta lor cifra 1 , iar altele, putine aveau corpurile ceresti in numar multipliu de 16. Se intrezareau si altele de alt tip.

Trecura miile de ani si sutele de generatii. Existenta unei ordonari stricte a Universului devenise o certitudine. SupraUnitatile se grupau in SuperSisteme care aveau forme geometrice caracteristice, foarte exacte si acealeasi SupraUnitati dadeau intotdeauna in combinare aceleasi SuperSisteme. Atatea mii de ani crezusera ca sunt foarte aproape de esenta

Universului dar ei abia zareau cate ceva. Constatasera ca SupraUnitatile nu erau decat niste caramizi in cadrul unor organizari mai mari si mai subtile, numai de Dumnezeu intelese.

Inca! Studiara si iar studiara, navigand printre stele, cu gandul la divinitate, convinsi ca sunt pe drumul cel bun. Magice legaturi energetice adunau SuperSistemele intre ele si le obligau sa formeze geometrii complexe cu multe repetitii dar si cu singularitati...care insa se repetau si ele din cand in cand; si astfel iar si iar grade noi de Structurare se dezvaluiau mintilor lor uluite si incantate de atata evidenta a unui spirit uni- versal. Invatasera de multa vreme sa nu traga concluzii pripite, asteptand cu rabdare un nou inteles al pozitiei SuperSuperGrupurilor de astrii. Un lucru tot il stiau: Ca SupraUnitatile bazate pe magia cifrei 12 erau cele mai impor- tante parand sa faca parte din insasi structura universului, celelalte, bazate pe cifra 16 sau cele bazate pe cifra 14 erau importante dar rolul lor era evident nestructural, iar cele bazate pe cifra 1 erau probabil de umplutura. Deci ei erau alesii.

Percepura apoi, odata cu trecerea milioanelor de ani dar si cu extinderea spatiala a civilizatiei lor ca Universul formeaza cu ajutorul structurilor pe care deja le stiau un fel de Tubulaturi nemasurabil de mari in diametru si probabil infinite in lungime, al caror scop nu mai incercara sa-l inteleaga deoarece erau siguri ca si ele fac parte din ceva inca si mai ..., dar deja nu mai aveau termeni.

Alte mii si mii de milenii trecura si cartografiara alte mii si mii de astfel de Tuburi, asezate intr-un fel de Retea care insa nu mai parea ordonata in nici un fel, si pe care metodele lor de cunoastere deja nu o mai puteau vedea ca atare ci doar o deduceau cumva. Constatara de asemenea cu uimire cum, unele parti ale structurilor Tubulare se miscau, jucau un fel de dans enigmatic, de-a lungul Tubulaturilor, dans ce parea ca o Deplasare sau ca o simulare a unui Transport de electricitate printr-un fir. Puteau si ei sa deplaseze in acelasi fel structurile respective dar nu o facusera niciodata deoarece nu puteau tulbura ordinea universului.

Preotii hotarara ca au ajuns la marginea universului si acele Deplasari de-a lungul Tuburilor erau semne directe de la creator. Asteptara. Milioane si milioane de ani. Incercara sa inteleaga. Alte milioane. Civilizatia parea cuprinsa de apatie. Atatea generatii se nascura, crescura si murira sperand iluminarea incat, atunci cand aparu Sugestia, ea fu aprobata fara mare impotrivire. Intreaga energie de care dispuneau fu pusa in joc. Urmau sa-l strige pe dumnezeu, dar cum nu-i intelegeau limbajul, vor face un strigat disperat prin Miscarea Sincrona si Repetata a unui mare numar de structuri. Vor mai trece cateva generatii pana puneau lucrurile la punct la o asemena scara dar stranepotii stranepotilor lor urmau sa-l inteleaga pe Dumnezeu. Nu trebuiau sa dea gres deoarece isi pusesera in joc toate resursele.

***

- Acum 10 minute a devenit incordat si ...am venit repede asa cum mi-ati spus! spuse plangand femeia.

- Foarte bine ati facut. Luna asta ar fi a doua oara cand face... si medicul se intrerupse deoarece situatia copilului devenea critica. Repede, sora, pregateste 2mg Diazepam...bravo, asta-mi place la tine...anticipezi bine intotdeauna.

In cateva secunde expeditiva asistenta injecta deja anti-convulsivantul.

***

Aproape brusc, la scara cosmica este adevarat, printre marile structuri Tubulare aparura SuperSisteme pe care nu le cunoscusera niciodata, dar care, in mod clar se opuneau actiunii intreprinse de ei. Intelesera ca au facut o mare gresala si ca dumnezeu nu voise niciodata sa ia legatura cu ei. Sfarsitul le veni lent in timp ce Universul isi relua modul initial de functionare.

***

Iesind din garda, in gerul unei dimineti de ianuarie, medicul se gandea inca la copilul nefericit si la cauza nedeterminata a Epilepsiei sale.