In numarul trecut ati avut parte de o prima vedere asupra filmului Star Trek: First Contact. Aici este continuarea...

Star Trek:First Contact(2)

de Dan A. Radulescu


Filmul ST:First Contact incepe cu niste scene ce reprezinta reluari ale unor imagini mai vechi din serialul ST:TNG despre borg, dar imbogatite cu mii de detalii uimitoare: Picard are un cosmar despre perioada in care fusese Locutus si noi avem ocazia sa admiram interiorul cubului Borg.

Dupa ce capitanul se trezeste din cosmar primeste un mesaj de la Comandamentul Flotei Stelare in care este avertizat de aparitia borg-ilor in preajma Pamantului. Picard decide, dupa ce-si da seama ca Flota nu mai are nici o sansa, sa duca nava USS Enterprise-1701 E (Enterprise D a fost distrusa in ST:Generations) in mijlocul luptei contra borgilor.

Folosindu-si amintirile din perioada in care fusese Locutus el descopera un punct vulnerabil in nava dusmana si reuseste sa distruga cubul borgilor, dar nu inainte ca o sfera din el sa se desprinda si sa incerce sa se intoarca inapoi in timp.

Din nefericire borgii reusesc sa schimbe istoria si Pamantul devine o planeta populata de 9 miliarde de fiinte- toate borg. Vazand acest dezastru Picard si echipajul sau intra in distorsiunea spatio-temporala creeata de borg si ajung in anii 2000 dupa cel de-al treilea razboi mondial, chiar inaitea lansarii primei nave pamantene dotata cu motor warp care urma sa realizeze primul contact cu rasa vulcaniana.

Din momentul in care Enterprise se intoarce in timp incepe cu adevarat filmul. In spatiu nava federatiei se lupta cu borgii iar pe Pamant echipa teleportata acolo se lupta sa repare motorul warp si sa lansese prima nava pamanteana cu motor supeluminic. Mai departe va trebui sa vedeti filmul pentru a afla ce se intampla, dar cei cu o imaginatie mai bogata isi pot imagina continuarea.

Chiar daca subiectul intoarcerii in timp a mai fost tratat si de serialele Star Trek si de filmele artistice, el este vazut acum intr-o lumina complet noua prin prisma efectelor speciale si a scenelor impresionante realizate cu o bogatie de detalii nemaintalnita in serialele din acesta serie.

In afara de nava Enterprise si de echipajul ei va mai aparea Worf (care va aparea in DS9) care va comanda nava USS Defiant o nava ce apartine de statia Deep Space 9.

Armele folosite de echipaj sunt aceleasi ca si in serial cu rectificarea ca aici sunt mult mai detaliat realizate.

Cat despre nava Enterprise- designul ei este imbunatatit, dar multe elemente (de exemplu Infirmeria) sunt imprumutate din Voyager.

Avand aceste elemente de succes care si-au cucerit de alungul anilor faima si recunoasterea internationala prin randul fanilor Star Trek, filmul va fi un succes comercial considerabil, chiar daca nu de talia filmului Independence Day.