Atunci cand Independence Day a rulat pe ecranele noastre multi au criticat filmul caracterizandu-l ca fiind foarte slab. Dar in afara subiectului care are o vechime considerabila (v. HG Welles-Razboiul Lumilor) si a unor exagerari inerente victoriei pamantenilor-altii nu i-au gasit alte defecte...

Parerea unui SF-ist despre Independence Day

de Alexandru Schiopu


Cand am auzit despre aparitia acestui film, am crezut ca va fi tot o "poveste" inspirata dupa romanele SF clasice.

Totul s-a schimbat dupa abia prima jumatate de ora din vizionarea filmului. Am fost pur si simplu uimit de efectele vizuale si auditive, dar īn special de subiectul filmului, care banuiesc ca a avut ca principal scop introducerea privitorului īntr-o lume foarte reala, prin propria participare la actiunea filmului. Aveam impresia ca sunt printre acei oameni disperati, care īncercau sa fuga de acea imensa "nava extraterestra", si totusi parca ceva ma retinea (probabil curiozitatea) sa fug de acel incredibil eveniment.

Nu stiu cum a fost privit filmul de altii, dar la mine a avut un efect extraordinar, astfel īncat la iesirea din sala cinematografului mi-au trebuit cāteva minute sa realizez adevarata realitate.

Ca orice film a avut si momentele sale exagerate (putin ilogice), ca de exemplu cānd a fost implantat virusul (care, daca erati atenti, v-ati fi dat seama ca era scris īn limbaj C++) īn memoria bazei extraterestre. "De unde atāta compatibilitate ??"

Dar oricum, aceste minore erori nu au afectat "imaginea" filmului īn ochii spectatorilor, deci parerea mea este ca acest film este o capodopera a stilului Science-Fiction.