Back
Prezentare carte
 
Coperta AnxiomaticGreg Egan a devenit un preferat al editurii Teora avand in vedere ca aparitia la care ma voi referi este cea de-a treia in colectia SF. Dar Anxiomatic este totusi o premiera, este prima culegere de povestiri a acestui autor, povestiri care ni-l arata pe Egan intr-o cu totul alta lumina decat romanele sale. Acestea din urma, fiind lungi, cu fire narative incalcite erau mai greu de abordat pe cand povestirile cuprinse in Anxiomatic sunt numai bune pentru a savura un stil cat se poate de original si interesant.

Pe parcursul a 18 schite scurte, traduse in tandem de Florin Pitea si Mihai-Dan Pavelescu, Egan ne ofera o calatorie incredibila in lumi, care mai de care mai ciudate. 

Un univers in care un ucigas profesionist are o tinta intr-o multitudine de lumi paralele. Un Pamant pe care oricine isi cunoaste, din momentul cand se naste, viitorul sau o societate unde un milionar excentric recreeaza cu ajutorul geneticii tablouri faimoase cu fiinte fantastice, toate aceste creeatii ale lui Egan sunt sublime, o placere pentru cei care agreeaza un stil mai original, pentru cei care vor sa descopere un autor cu o multime de idei.

In ansamblu cartea ofera momente de lectura placute, cu conditia ca multitudinea de termeni straini cititorului de rand, sa nu deranjeze. La final veti descoperi ca SF-ul nu si-a spus ultimul cuvant, acum intr-o perioada in care au disparut incet incet toti marii monstrii clasici ai genului. Viitorul este pregatit de cei asemeni lui Egan. Si sa speram ca vom avea ocazia sa descoperim cati mai multi asemeni lui.
(Dan Radulescu) 


© 1999, Copyright: Editor: Design Web: Grapfica:
AlthernaTerra SF Club Dan Radulescu Lord Ares G.Burcea / Lord Ares