Back VAE VICTIS - Bogdan Grigore
 
 
Dusmanul sta in fata mea. Dusmanul sunt eu insumi. Ma privesc ca intr-o oglinda magica: simetrici fata de Axul Universului, cei doi EU ne privim nemiscati. Aceeasi silueta, aceeasi pozitie, aceeasi privire ucigatoare, aceeasi dorinta de a invinge... Pana si stropii de sudoare se preling identic pe obrajii inclestati intr-un rictus salbatic. "Trebuie sa inving". In timp ce gandul descarca in mine un puseu de adrenalina, percep instinctiv stralucirea din ochii celuilalt EU. Pupilele ni se dilata simultan, muschii se contracta in acelasi ritm. Aceeasi tensiune ne inlantuie si as putea sa jur ca EU din partea cealalta simt la fel. Dar de fapt care dintre EU sunt eu?...
Stau in fata mea si totusi nu dau doi bani pe acest paradox existential. Aici Universul nu este decat un ax unidimensional intre cei doi EU. Perceptia mea tridimensionala este completata de un plan bidimensional perpendicular pe Axul Universului. Jocul geometriei abstracte imi invadeaza simturile si imi anuleaza constiinta de sine. E ca si cum mi-as simti propria entitate, dar m-as vedea din exterior. Oare de ce ma framant atat? Oricum EU voi fi invingatorul...
VAE VICTISMA privesc pe MINE si MA vad cum MA privesc in timp ce MA uit la MINE. Ce pot sa fac? Nici unul dintre noi nu va castiga vreodata. Orice incercare de a-l rani pe celalalt EU s-ar intoarce impotriva mea. Dar trebuie sa existe o cale! Doi EU isi pun simultan intrebarea: "Care este aceasta?" Nu stiu. Poate ca raspunsul este ascuns tocmai in aceasta confruntare absurda, in care nu pot exista nici invinsi, nici invingatori... Ramane o singura varianta posibila.
"
Oare singurul raspuns este abandonul?"
Nu percep decat o clipa modificarea brusca a Axului Universului care se extinde la infinit, explozie de lumina, si EU inchid ochii si cad.
Cand in sfarsit deschid ochii, ma inec intr-un urlet de disperare. Si ma intreb ce caut inapoi in celula cu pereti vatuiti, imbracat in camasa de forta, privind prin vitrina de plexiglas la niste indivizi in halate albe, care vorbesc ceva despre schizofrenie, crezand ca eu nu-i aud si ca nu vad decat propria-mi imagine reflectata intr-o oglinda.
Dar se insala cumplit si jur ca vor implora iertare in genunchi inainte sa-i pedepsesc pentru ca s-au indoit ca sunt cel mai bun dintre ei si pentru ca si-au acceptat propriile limite. Mai intai, va trebui sa ies de aici, din aceasta celula blestemata, din acest Univers sufocant, cu numai trei dimensiuni, si sa ma intorc la confruntarea cu mine insumi. Si de data asta un EU va invinge, strivind fara mila constiinta celuilalt.

Vai de cei invinsi!...
 
1998
AlthernaTerra SF Club
Redactor sef:
Dan Radulescu
Tehnoredactare web:
Bogdan Teodorescu
Webmaster: 
Chris Fotache