Back NASA News

DOVEZI NOI IN SPRIJINUL TEORIEI LEGATE DE DISPARITIA DINOZAURILOR
Doua noi cratere situate in Belize si in Mexic, au fost adaugate pe lista dovezilor in sprijinul teoriei care sustine ca dinozaurii au murit in urma unui impact al unui asteroid cu planeta noastra, impact care ar fi avut loc cu 65 de milioane de ani in urma.
NASA News - MarsCercetatorii - Adriana Ocampo de la JPL (Jet Propulsion Laboratory) si Kevin Pope de la Geo Eco Arc, au condus o echipa internationala, care a descoperit cele doua noi cratere in timpul unei expeditii sponsorizata de NASA.
"
Am descoperit un crater important in Alvaro Obregon, Mexico, la o distanta de aproximativ 230 km de marginea craterului Chicxulub. Acest crater, nou descoperit, a fost rezultatul unui impact cu un asteroid de 10-14 km in diametru", a declarat Ocampo unul dintre conducatorii expeditiei.
Cu centrul pe coasta Yucatan-ului, craterul Chicxulub are un diametru estimat de 200 de kilometri. Impactul care a dus la formarea sa a avut loc in urma cu 65 de milioane de ani si a condus la formarea unui strat de praf in atmosfera, strat care a blocat lumina soarelui si care a dus la o scadere drastica a temperaturii. Scaderea aceasta brusca a temperaturii, impreuna cu alte efecte asupra mediului, se crede ca au constituit motivele disparitiei dinosaurilor si a aproape 75% din speciile de vietuitoare de pe Pamant.
Chicxulub este singurul crater a carui formare a fost legata de disparitia atator specii. Momentul in care a aparut a fost stabilit geologic intre perioadele Cretacicului si Tertiarului, cunoscuta si sub numele de granita K/T.
Geologul local Brian Holland din Punta Gorda, Belize, a ghidat expeditia catre alt loc care poarta urme ale imactului, loc aflat la aproape 480 km de marginea craterului Chicxulub. Aceasta zona din Belize contine mici sfere, numite tectite. Tectitele sunt roci care au fost topite, impreuna cu iarba, de temperaturile mari rezultate dupa impact. Membrul expeditiei Jan Smit, de la universitatea Free din Amsterdam, a descoperit ca aceste tectite sunt asemanatoare cu cele gasite in nordul Mexicului, iar aceasta descoperire leaga cele doua locuri.
Ejectiile rezultate dupa un impact sunt foarte rare pe Pamant, dar multe astfel de roci acopera suprafata planetei Marte, deoarece aceasta suprafata ramane stabila si neschimbata milioane de ani, astfel pastrandu-se intacte toate dovezile unui impact. "Descoperirea acestor locuri ce contin ejectii este foarte importanta", a mai declarat Ocampo. "Este ca si cum ai descoperi o bucata din Marte pe Pamant".
Caracteristicile exacte ale lobilor ejectiilor de pe Marte raman necunoscute. Unii oameni de stiinta sunt de parere ca au fost create de abundenta de apa din crusta martiana, apa care a transformat aceste ejectii in noroi. Altii sugereaza ca ejectiile fluidizate demonstreaza existenta unei atmosfere mai consistente in trecutul planetei Marte. In timp ce ejectiile impactului zburau prin atmosfera martiana, marimea lor a fost redusa de frecare si au fost distruse, transformate intr-un nor de roci.
Studiul ejectiilor fluidizate de la Chicxulub ar putea ajuta la dezlegarea acestui mister sau ar putea duce la aparitia altor teorii, care sa sustina ca suprafata martiana a fost odata propice vietii.

1998, Copyright: Redactor sef: Tehnoredactare web: Webmaster:
 AlthernaTerra SF Club Dan Radulescu Bogdan Teodorescu Chris Fotache