Back Lectie despre cub

 
Ai devenit puternic. Ti-ai insusit principiile Clanului. Ai stiut sa nu cedezi in fata celor ce pareau mai bine pregatiti decit tine, le-ai ocolit loviturile, nu te-ai opus fortei lor brute. Ai demonstrat ca ai reflexe fulgeratoare, ca stii sa te aperi si, cel mai important, stii sa-ti dozezi puterile si sa folosesti forta doar atunci cind este cazul. Ti-ai respectat si propriile principii, calitate foarte importanta pentru un asasin de profesie.
LECTIE DESPRE CUBTe-ai strecurat de fiecare data cu dibacie printre loviturile adversarului si ti-ai folosit supletea fizica si spirituala cu succes spre a-l invinge. Ai actionat intotdeauna rapid, ai lovit fulgerator. Ai stiut cum sa-ti respecti adversarul, dar si cum sa-l tii la respect. Si cel mai important, ai stiut cum sa rezisti durerii. Ai simtit-o si ai stiut cum sa o directionezi impotriva celuilalt, fara sa te temi de ea. Esti maestru in artele martiale. Stii cum sa te aperi, cum sa lovesti si cum sa castigi o batalie.
Ceea ce majoritatea oamenilor considera jocuri strategice cu grad mare de dificultate, au stat la baza antrenamentului tau. Ai invatat de acolo cum sa-i induci adversarului senzatia de victorie aparenta, cum sa-l faci sa se creada castigator chiar si atunci cind iesea in pierdere.
Ai stiut de fiecare data cum sa-i faci pe oameni sa te asculte si, mai ales, cum sa te inteleaga. Ai fi devenit mai mult ca sigur celebru ca actor de teatru sau de film, in urma lectiilor la care ai asistat si cu talentul pe care il ai. Ai fi obtinut mai mult ca sigur un Oscar! Nu, nu doar pentru cea mai buna interpretare, masculina sau feminina, ci mai mult ca sigur si pentru cel mai bun machiaj. Ai fi luat Oscarul si pentru cea mai buna deghizare, dar nu se acorda asa ceva.
Cat despre latura economica sau pregatirea ta tehnica, nu are rost sa mai vorbim. E adevarat, biblioteca si modul de organizare al Clanului te-au ajutat enorm.
Initial, te cam plictisea latura organizatorica. Dar cu timpul i-ai prins secretele si i-ai inteles importanta. Ai inceput ca om de legatura. Partea asta ti-a placut. Viata multora a fost in mainile tale, sau cel putin asa credeai atunci. Desi indeplineai doar niste ordine, aveai impresia ca tu decizi. Asa am reusit sa va atragem pe tine si pe toti ceilalti. Puterea, chiar si aparenta, e o atractie irezistibila. Dupa ce ti-ai desavarsit pregatirea fizica, ai promovat. Ai devenit executant. Si asta ti-a placut. Tu erai cel care apasa pe tragaci. Tot tu decuplai sistemul de alarma, chiar daca nu intelegeai prea bine cum functioneaza si respectai doar niste instructiuni.
Era palpitant sa fii tu eroul. Obiectele misterios disparute din casa vreunei personalitati erau furate de tine. Erai celebru catva timp, toata lumea citea in ziare despre tine. Nu-ti stiau numele, dar stiai foarte bine ca te invidiau. Te-ai ambitionat si ai trecut la treapta ierarhica urmatoare. Ai devenit birocrat. Partea asta nu ti-a prea placut, era destul de plictisitore. Era normal sa nu-ti placa. Te-ai ambitionat si te-ai chinuit sa ajungi mai departe. Etapa asta ti-a folosit, totusi, foarte mult. Ai avut timp sa consulti biblioteca si sa te obisnuiesti sa lucrezi cu oamenii. A trebuit sa inveti sa colaborezi cu ei. Ai avut prilejul sa pui in practica multe din cunostintele dobandite anterior.
Acum realizezi ca a meritat. Atunci ti-ai format cultura generala, tehnica, precum si cea politico-economica. Ai reusit sa ajungi destul de sus in ierarhia Clanului. Ai devenit spion, preparator si, in cele din urma, supraveghetor. Ai invatat ce inseamna de fapt o lovitura bine gandita, cat de importante pot fi crimele aparent inutile si, mai ales, cat de greu e sa convingi un executant ca el face treaba cea mai grea. Ai invatat sa-ti directionezi vointa. Ai reusit sa controlezi functiile intregului tau corp, de la bataile inimii, pana la miscarea firelor de par.
Controlul pe care il ai asupra muschilor este atat de fin, incat poti zbura. Esti bun. Esti foarte bun, chiar cel mai bun. Mai e o singura pozitie pe care sa poti urca, dar aceea este ocupata de mine. Eu trebuie, in consecinta, sa cedez. Daca nu o fac, in scurt timp s-ar putea sa intram in conflict, iar existenta Clanul ar putea fi pusa in pericol. Clanul nu poate avea doi conducatori, nu a fost gandit astfel. Inainte sa plec, mai trebuie sa te invat cele trei mari secrete ale Clanului: Metamorfoza, Pseudo-Teleportarea si Cameleonismul.
Le-ai vazut cu ochii preparatorului sau ai supraveghetorului, le-ai simtit, mai mult sau mai putin, ca executant sau spion, dar nu le-ai inteles niciodata. Le-ai acceptat ca secret al sefului Clanului si ai tinut intotdeauna cont de ele, dar atat. Ultimul secret, cel ce ne da si numele, este cel mai simplu de explicat. Gandeste-te din ce este compusa lumina si ce se intampla cu o raza de lumina ce trece printr-o prisma. Acum reaminteste-ti cum functioneaza ochiul uman, aparatul de fotografiat sau camera de luat vederi. Principiul cred ca-ti este destul de clar.
Pentru a induce impresia de schimbare de culoare este de ajuns influentarea ochiului privitorului. Problema cea mare este ca trebuie sa stii de fiecare data cati ochi si de unde te privesc. Partea tehnica nu cred ca mai este nevoie sa ti-o mai explic. Cunosti aparatura din dotare la fel de bine ca si mine. Nu ai nevoie decat de rabdare, atentie si antrenament pentru a putea stapani cu succes Cameleonismul. Alege culori cat mai naturale.
Celelalte doua secrete sunt mai greu de inteles si pus in aplicare dar, fara ele, Cameleonismul nu ar avea nici o valoare. Ar fi de ajuns sa actionam noaptea si problema ar fi ca si rezolvata. Schimbarea formei unui intrus sau posibilitatea de a-l transporta nevazut la o oarecare distanta sunt destul de importante in meseria noastra. Cine ar suspecta o frunza in cadere sau ar sta sa supravegheze un fir de nisip sa nu paraseasca locul faptei?!
Ca sa le poti stapani trebuie sa gandesti si sa simti omul in patru dimensiuni, nu doar in trei. Problema e simpla. Pentru a putea percepe corpul uman in patru dimensiuni trebuie sa folosesti cu 30% mai mult din resursele creierului decat pana acum. Nu e ceva dificil, eu il pot percepe si-n sase. Ai reusit? E perfect. Te intrebi poate ce legatura ar avea asta cu Metamorfoza. Hai sa gandim totul in doua, respectiv trei dimensiuni. Sa luam un cub. Cum ar vedea un locuitor al unei lumi bidimensionale acest cub?
Raspunsul rapid va fi : un patrat. Dar dupa ceva timp de gandire toti, dar absolut toti, vor considera ca este vorba doar despre intersectia unui plan cu un cub si vor continua, incercand sa-si scoata in evidenta vederea in spatiu si cunostintele de geometrie: "sau triunghi, dreptunghi, trapez..." In mod sigur, insa, nu ti se va raspunde: "un cerc". Desi raspunsul este la fel de corect.
Daca lumea considerata bidimensionala este podeaua dintr-o camera sau o foaie de hartie mototolita dintr-un cos de gunoi, locuitorii ei sunt la fel de fericiti, iar activitatea lor ramane neafectata de modul in care noi percepem lumea lor in trei dimensiuni. Acum, fie vorba intre noi, de la distanta, atat cercul, cat si patratul tot ca segmente vor fi percepute. Dar asta nu are nici o importanta. Esential este ca fiintele acestea pot face diferenta dintre un patrat si un cerc conform definitiei.
Cum putem construi un cerc? Sa o luam sistematic: avem nevoie de o masa, o foaie de hartie si un cub. Asezam foaia pe masa, iar pe foaie punem cubul. Am obtinut astfel un patrat in planul foii. Vom incerca mai intai, pentru simplificare, sa construim un cerc care trece prin varfurile patratului. Pentru a obtine cercul nu avem decat sa pliem foaia pe cele patru fete ale cubului ce au o latura comuna cu ea, astfel incat intersectia dintre foaie si una din fetele cubului sa fie un sector al cercului pe care dorim sa-l construim. In modul acesta simplu putem transforma un patrat in cerc.
S-ar putea sa mai ai dubii, sa nu crezi ca e posibila obtinerea sectorului de cerc, sa spui ca nu ai cum sa indoi foaia de hartie astfel incat sa obtii asa ceva. In cazul acesta sa o luam altfel. Cum poti obtine un cerc plecand de la un patrat? Cel mai simplu e construind cate un triunghi isoscel pe laturile patratului, apoi triunghiuri isoscele mai mici pe laturile octogonului obtinut, si tot asa, repetand procedeul de un numar de ori suficient de mare, se va obtine un poligon regulat cu un numar impresionant de laturi, ce poate fi aproximat, confundat cu cercul. In cazul acesta, intersectiile dintre foaie si fetele cubului sunt triunghiuri isoscele, mult mai usor de realizat practic. Procedeul e destul de simplu pentru cazul particular ales. Asa putem obtine un cerc ce trece prin varfurile patratului.
Folosind cam acelasi procedeu, putem obtine un cerc de raza mai mare sau mai mica. Nici un fel de cerc nu este imposibil de creat cu ajutorul unei foi de hartie si al unui cub. Important este sa ai grija la intersectii. Pornind de la un cub putem obtine nu doar un cerc, ci orice fel de figura plana. La fel, plecand de la forma corpului uman in patru dimensiuni, putem obtine orice fel de corp, cu orice fel de forma in trei dimensiuni. Conteaza doar cum pliezi spatiul.
Desi pare complicat, este foarte simplu. Totul e sa crezi si sa vrei sa faci asta. Aici se aplica, insa, si o regula de aur a Clanului: "Dupa ce iti faci treaba, readuci totul la forma anterioara. Clanul lucreaza curat, fara urme".
In principiu, insa, metamorfozam miniaturizand. Te ascunzi cel mai bine sub forma unei frunze intr-un parc, decat sub forma unui camion de mare tonaj. Pe de alta parte, schimbarile aduse spatiului sunt minime. Miniaturizarea nu cere nici foarte multa atentie. Foarte important este si modul in care colorezi obiectul, pentru a-l face sa para cat mai real. Partea cea mai grea a procesului de metamorfoza consta in faptul ca executantul sau spionul nu trebuie sa realizeze schimbarea la care a fost supus si sa nu fie incomodat de ea.
In cazul preparatorului sau cel al supraveghetorului, grija nu trebuie sa fie la fel de mare. Au pozitii relativ imobile si stiu la ce se pot astepta. Le poti stabili o forma initiala si o culoare, dupa care trebuie doar sa ii supraveghezi din cand in cand. Nu avem destui oameni si, in consecinta, nu-i putem sacrifica sub forma de fluturi mancati de vrabii sau de iarba in burta vreunei vaci.
Pseudo-teleportarea este un procedeu destul de simplu si consta in metamorfozarea executantului intr-un obiect de dimensiuni foarte mici, o frunza, un pumn de nisip, un strat de praf si transportarea lui, in aceasta forma, pana cand este in afara oricarui pericol. Nu necesita explicatii suplimentare.
Asta este tot ce trebuia sa stii pentru a conduce Clanul Asasinilor-Cameleoni. Dupa plecarea mea, tu vei fi seful. Trebuie sa treci doar proba finala.


 • Acum transforma-te intr-un cactus.
  Cactusul nu e gri!
  Schimba-ti culoarea!


 • Acum micsoreaza-ti dimensiunile.
  E perfect...

 • Acum transforma-ma intr-o gargarita.
  Nu, nu-mi place sa fiu rosie!
  Galbena!
  Asa e bine...


 • Acum micsoreaza-ma.
  Mai mult!
  Si mai mult!
  Sa mai am un singur punct de contact...
  Sa devin invizibil...
  E in regula...


 • Acum viitorul Clanului se afla in mainile tale.
  Daca imi desprinzi ultimul punct de contact,
  imi pierd legatura cu planul natal si mor.
  Asta este sansa ta de a prelua conducerea si
  de a arata ca esti demn de ea.


E datoria ta sa ma omori... Acum!...


 
1998
AlthernaTerra SF Club
Redactor sef:
Dan Radulescu
Tehnoredactare web:
Bogdan Teodorescu
Webmaster: 
Chris Fotache