ARACUL

de Andrei Dobrescu


- Planeta corespunde? intreba unul
- Partial... se incadreaza in barem, raspunse pe un ton plictisit celalalt.
- Ai ales arealul?
- Oarecum...deocamdata am ales un grup de areale din zona temperata, cam pe-aici, zise el indicand o regiune de pe planiglob. M-am gandit sa incercam cu fauna.
- Cu regnul vegetal nu merge?
- Mai greu... ,solicitam masina degeaba.
- Arata-mi, ce mai stai!
Celalalt manevra un timp prin incapere diverse instrumente si butoane apoi se apropie de uriasul display. Acesta arata acum imaginea unei arborizatii foarte dese de linii dintre care unele se terminau inca in cadrul ecranului iar altele ieseau pe verticala si pe orizontala.

- Nu e mare lucru de vazut. Aici totul e schematic... ce parca nu stii. E vorba de o specie bipeda, dar care degenereaza.
- Puteau sa nu fie bipezi...zau, eu as fi preferat flora.
- N-avem energie..., rosti celalalt parca si mai plictisit. Asadar specia e asta, ...bineinteles un fragment..., reprezentat in timp pentru circa 4000 de revolutii. Alege tu populatia si traseaza o linie de descendenta... si sa plecam.
Cel solicitat nu zise nimic. Lua un inscriptor de pe pupitru si insemna direct pe display un mic patrat. Imaginea detaliului umplu imediat ecranul, prezentand un arbore genealogic pe cateva generatii. Cu acelasi instrument alese o ramura in dreptul careia facu un semn. Semnaliza apoi computerului sfarsitul instructiunilor
Masina gasi individul, il prinse, ii modifica genotipul si-l lasa in libertate. Hominidul se intoarse la grupul in care se nascuse si-n cursul vietii sale scurte si agitate avu 5 pui, dintre care doar unul supravietui, devenind un minunat exemplar, asemenea tatalui sau pe care nu-l stiuse niciodata, aproape o gorila. In ochii lui insa staruia o lumina care-l deosebea de semenii sai. Peste catva timp reusi sa intretina focul si ajunse seful micii familii din care facea parte. Reusi sa traiasca ceva mai multi ani si-i supravietuira doi descendenti.
- Cum au evoluat? intreba primul
- Mediocru! raspunse celalalt, ultimul descendent tocmai a parasit arealul.

In 1933 Albert Einstein si vioara lui debarcau in America